Samsun’da Özel Sektör Temsilcisi Röportajı (Beyazyüz Ormancılık)

Orman Mühendisleri Platformu olarak, canımız ülkemiz Türkiye’nin birçok kentinde faaliyet gösteren Ormancılık büro ve Şirket temsilcileri ile röportaj yapmaya karar verdik.
İlk röportajı; Samsun’da faaliyet gösteren Beyazyüz Ormancılık Şirketi sahibi Mehmet Salih Beyazyüz ile gerçekleştirdik. Keyifli ve önem arz eden konulara değinirken mesleğimiz olan Orman Mühendisliği ve meslektaşlarımızı masaya yatırdık. İşte röportajımız:

Kerim YILMAZ: Orman Mühendisi olarak özel sektörde faaliyet gösteren Mehmet Salih Beyazyüz kimdir?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Ben, Mehmet Salih BEYAZYÜZ. 1988 yılı, Samsun İli Çarşamba ilçesi doğumluyum. 2008 yılı Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’ni kazanıp Orman Mühendisliği bölümünü okumaya başlayıp 2014 Ocak ayında Orman Fakültesinden Orman Mühendisi olarak ayrıldım. Özel sektörde çalışmaktayım. Kendime ait bir orman mühendisliği bürosu ve bir tane de ormancılık şirketim vardır.

Kerim YILMAZ: Firma sahibi bir kişi olarak Orman Mühendisi olmak nasıl bir duygu? Orman Mühendisi olmaktan memnun musunuz?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Üniversiteden mezun olduğum günden bu güne kadar kendimi hiç meslekten ayırmadım. Malum orman fakültesinden mezun olduktan sonra herkes orman işletme şefi olarak mesleğe başlayamıyor. Ben de, özel sektörde kendi mesleğimi devam ettirmeye karar verdim. Böyle bir karardan sonra malum çok çalışmak gerekiyor. Orman fakültesinden teorik olarak aldığımız bilgilerden sonra özel sektörde mesleğin birçok kısmında yetersiz olduğumu fark ettim. Bu açığı kapatmak için ormancılıkta kullandığımız bilgisayar programlarının ( NETCAD, ARCGİS, OFFİCE vb.) önemini fark ettim. Kendimi geliştirmek ve mesleğe adım atmak için Samsun’da, bir Ormancılık bürosunda 2 yıl kadar çalıştım. Çalışmış olduğum bu ormancılık bürosundaki meslek büyüklerime bana kattıkları her şey için teşekkürü bir borç bilirim. Kısacası özel sektörde her çalışanın, fakülteden mezun olduktan sonra mesleğe geçişi sırasındaki yaşadığı zorlukları yaşadım. Daha sonra askerlik görevimi yerine getirmeye karar verdim. Vatani görevimi yerine getirdikten sonra, artık kendim hayata dair bir şeyler yapmaya karar verdim ve bir meslekte büyüğümüz 4 arkadaş olarak bir ortaklık girişiminde bulunduk. Yaklaşık bir yıl kadar süren bu ortaklık süresi boyunca bir ormancılık şirketinin yönetimi, iş almak, iş bitirmek fatura kesmek vb. birçok alanda kendimi geliştirdim. 2 yıldır kendime ait iş yerim var. Mesleğimi icra etmekten memnunum.
Orman mühendisi olmak güzel bir duygu. Hepimiz karşılaşmışızdır bir arkadaş ortamında sırayla meslekler söylediğinde sıra bir orman mühendisine geldiğinde herkesin kafası karışır ve tam olarak ne yapıyorsunuz diye sorulur (Karşılıklı gülüştük).  Mesleğimizin, çevremizde pek bilinmediğini söylemek doğrudur. Ülkemizin yüzde 30 civarının orman olduğunu varsayarsak mesleğimizin çevremizde pek bilinmemesi bir şeylerin eksik olduğunu göstergesidir. Yeni mezun olanlar ve KPSS den yüksek puan alamayıp herhangi bir kurumda çalışamayan arkadaşlarımız için “orman mühendisi olmak güzel bir duygudur” demesini beklemiyorum. Ülkemiz şartlarında ne yazık ki mesleğinden para kazanabiliyorsan mesleğini seversin yorumunu daha fazla alıyoruz.

Kerim YILMAZ: Sizin bakış açınızdan Orman Genel Müdürlüğü’nü görebilir miyiz?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Orman Genel Müdürlüğü ülkemiz için çok değerli bir kurum. Sürekli farklı bakanlıklara bağlanması OGM için dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Bence OGM daha hızlı işleyen bir kurum olduğunda kendi meslektaşlarına ve ülkemize daha fazla verimli olacaktır. Ülkemizde kurumlarda işler biraz yavaş işlemekte, OGM’de de durum farklı değil. 5 yıldır OGM ile birebir çalışmakta ve her kurumda olduğu gibi OGM’de de sorunlar olduğunu görmekteyim. Son yıllarda olumlu birçok şeyin de yapıldığının altını çizmek istiyorum. İnşallah meslektaşlarımızla birlikte eksik olan yanlarımızı tamamlayıp ülkemizin en iyi işleyen kurumlarından biri olacağız.

Kerim YILMAZ: Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar gibi diğer kurumlarımız ve meslek odamızın çeşitli iş alanları için de girişimleri sonucu oluşan iş ağından memnun musunuz?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Özel sektörün iş ağı orman mühendisleri için bence çok avantajlı. Diğer meslekten olan arkadaşlarımız da düşünecek olursak orman mühendisleri bence birkaç adım öndedir. Bunu çevremizde boş gezen farklı mesleklerden birçok arkadaştan anlayabiliriz. Hiçbir iş yapamayan iş yeri açamayan birçok üniversite mezunu arkadaş bulunmaktadır. Bunun da bağlı bulunduğumuz Orman Mühendisleri Odasının bize kazandırdığı 5531 sayılı yetki yasasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Yetki yasasının çıkmasında emeği geçen herkese bir teşekkür etmek gerektiğini düşünüyorum. Mesleğimizin kıymetini bilmemiz gerektiğini yineliyorum.

Kerim YILMAZ: Orman Mühendisleri Odası’nın geçmişi ve bugününü kısaca özetler misiniz?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Orman Mühendisleri Odası, yetki yasasını çıkarmakla gerçekten büyük bir işe imza atmıştır. Fakat sonraki dönmelerde Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğüne aykırı hareket etmiş gibi bir görüntü ortaya çıkmıştır. Son 2 yılda meslekte birleşme ve orman mühendislerinin ülkemizde biraz daha fazla adından söz ettirdiği açıkça ortadadır. Bunu, yeni oda yönetimiyle de bağdaştırmakta fayda vardır. Gerek danışman mühendis alımı adı altında gerek sözleşmeli personel alımındaki artış meslektaşlarımızın son yıllarda umutlarını biraz daha arttırmıştır. Buradan yeni gelenleri övmek eskileri eleştirmek istemem ama gerçekte olan bazı şeyler var, bunları görmezden gelmek dürüst insana yakışmaz.

Kerim YILMAZ: Peki, mevcut Orman Mühendisleri Odası yönetiminin yetki aldığı bu 2 yılındaki çalımalarını yorumlar mısınız?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Son iki yılda Orman mühendisleri odası çalışmalarında gözle görülür farklılıklar var. Orman mühendisi adını ülkemizdeki herkes duymaya başladı inşallah daha iyi konuma geliriz. Son iki yılda Orman Mühendisliği okuyan üniversite öğrencileri, özel sektörde çalışanlar, kurumlarda çalışan Orman Mühendisleri ve emekli Orman Mühendisleri arasında bir iletişim ağı kurulmaya başlandı. Özel sektörde çalışanlar için de adımlar atılıyor. Elbette eksikler de oluyor. Eskiden olduğu gibi eksikleri gündeme getiriyoruz, çözüm yolları bulma açısından yeni oda yönetimini eskiye nazaran bir adım önde görüyorum. Orman Mühendisleri gerçekten yapılan çalışmaları sosyal platformlardan heyecanlı bir şekilde takip ediyor. Üniversiteden mezun olup iş bulamayan Orman Mühendisleri mesleğini devam ettirebilmek için bakanlığımızın, genel müdürlüklerimizin ve oda yönetiminin çalışmalarından doğacak sonuçları dört gözle beklemekte. Bence şu anki Orman Mühendisleri Odası Genel Merkezi bunun farkında ve çalışma adımlarını buna göre atıyor. İnşallah mesleğimiz ve meslektaşlarımız kazanır.

Kerim YILMAZ: Şimdi dönelim özel sektöre. Sizin gibi faal durumda olan özel sektör ehline ne gibi önerileriniz var?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Son yıllarda özel sektörde çalışan meslektaşlarımızda bir artış görülmekte. Açılan büro ve şirket sayılarında da artışlar görülmektedir. Artışın olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkileri de vardır. Meslektaşlarımızın iş yeri açıp hayatını idame ettirmeleri güzel bir duygu. Fakat kişi sayısının artmasından dolayı pastadan fazla pay alma çabaları da etik olmayan birçok şeyi beraberinde getiriyor. Bence pastadan pay alan meslektaşlarımızın pay alamayanları da düşünmesi gerekiyor. Ne yazık ki bazı meslektaşlarımız sadece kendine pay çıkarmak için her şeyi yapıyor ve kendi yaşantısını idame ettiremeyen ve çeşitli sıkıntılar çeken meslektaşlarımız ortaya çıkmaktadır. Uzun yıllar orman işletme şefliği, orman işletme müdürlüğü vb. görevler yapmış sonrasında özel sektörde yer tutan birçok meslek büyüğümüz var. Bence özel sektörde de avantajlı olan bu meslek büyüklerimiz, işe yeni başlayan orman mühendisliği büro ve şirketlerine yardım etmeleri gerekir. Birçoğu yeni başlayanlara kötülük yapmakta ve ayaklarının üstüne basmasını engellemektedir. İnşallah özel sektördeki bütün orman mühendisliği büro ve şirketlerinin birlikte hareket ettiği günler gelecektir.

Kerim YILMAZ: Üniversitelerimizde öğrenim gören ve yeni mezun olmuş genç Orman Mühendislerine önerileriniz nelerdir?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Orman mühendisliği bölümünden yeni mezun olacak ve olmuş arkadaşlara önerim, ilk olarak KPSS sınavına iyi hazırlanıp, iyi puanlar alarak Tarım ve Orman Bakanlığının tercih ettiği birimlerinde görev almalarını isterim. Özel sektörde devam etmek isteyen arkadaşlarımızın da kesinlikle Orman Mühendisliği büro ve şirketlerine uğrayarak meslektaşlarını ziyaret etmelerini, gelecek hakkında istişare etmelerini öneriyorum. Bir de olmazsa olmaz mesleki olarak kendini sürekli geliştirmek zorunda olduklarını unutmamaları gerekiyor. Mesleğe yeni gelmiş ve gelecek arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum.

Kerim YILMAZ: Son olarak söylemek istediğiniz, vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Mehmet Salih BEYAZYÜZ: Konuşmamızın sonuna gelirken, yapmış olduğumuz bu röportaj mesleğimize ve meslektaşlarımıza inşallah faydalı olur. Böyle bir çalışma yaptığınız için Orman Mühendisleri Platformuna ve şahsınıza tüm meslektaşlarımız adına size teşekkür ederim. Kendimizi ifade edebildiğimiz, düşüncelerimizi ulaştırabildiğimiz bu tür platformalar ve sosyal ağlar oldukça meslekte birleşmemiz ve birbirimizi anlayabilmemiz daha iyi olacaktır. Kıymetli vaktini ayırıp okuyan herkese teşekkür ediyorum. İyi günler…

Bizlerle mesleki konularda sohbet etmek üzere değerli vaktini ayıran Mehmet Salih BEYAZYÜZ’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Kerim YILMAZ/Samsun
Orman Mühendisi

About Kerim Yılmaz

Check Also

Doğu Karadeniz Şubesinde Yenilikçi Çıkış!

Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesini yönetmeye aday yeni bir grup dahil olarak iddialı bir …

Bir yanıt yazın