OGM’NİN ANLAYIŞINA SUNARIZ…

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı sözleşmeli personel alımından günümüze, özellikle Orman Yangınlarını altlık yaparak yeni personel talep ettiği haberlerini aldığımız andan günümüze kadar meslek kamuoyu heyecan ve sabırla sürecin sonlanacağı zamanı beklemekteydi. O gün, 22 Mart 2022 tarihinde sonlandı ama yerini endişeli bekleyişe bırakmış oldu.

Bu uğurda olurlarını ve emeklerini takdim eden; başta Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sn Vahit Kirişçi’ye, Orman Genel Müdürümüz Sn Bekir Karacabey’e, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sn Hasan Türkyılmaz’a ve taşın altını elini koyan tüm meslek erbabına Orman Mühendisleri Fikir Topluluğu olarak teşekkürü borç biliriz.

AÇIKLANAN KADRO SAYISI VE DUYUMLARA DAİR ANKETİMİZ:

Anket vasıtasıyla fikrini beyan edeceklerin;

  1. Kaç yıldır mezun durumda olduğunu ve buna bağlı olarak da kaç yıldır istihdam edilmeyi beklediğini ölçmek için; “Kaç senedir mezun durumdasınız? (Kamu çalışanları harici olanlar)” sorusunu yönelttik. Katılımcıların %70,7‘si dört yıl ve üzeri zamandır mezun durumda olan meslektaşlardan oluşmakla beraber %10,2’si üç yıl, %12,9’u iki yıl, %6,1’i bir yıldır mezun durumda olanlardan oluşuyor.
  2. Ankete katılan mühendislerin, hangi alanda işlenmeyi hayal ettiğini anlamak açısından “OGM, DKMP ve ÇEM kurumlarında sözleşmeli/kadrolu personel olarak istihdam edilmek istiyor musunuz?” sorusunu yönelttik ve %91,7‘si Evet cevabını verdi. %5’i farketmez derken %3,3’ü ise Hayır cevabından yana tavır sergiledi.
  3. Hayal edilen ve hevesle beklenen bin mühendis kadrosu talebinin 630’unun onaylanması neticesinde “OGM için talep edilen 1000 kadro karşısında onaylanan 560 mühendis kadrosundan memnun musunuz?” sorusuna; katılımcıların %62,4‘sı Hayır cevabını verirken %37,6’sı Evet cevabını verdi.
  4. Anketi oylayanların %70,7’sinin dört yıldan daha fazla süredir mezun durumda olmasının ürünü olarak “OGM’ye verilen 560 mühendis kadrosunun, 2020 ve 2022 kpss puanlarına dağıtılması düşüncesine bakış açınız nedir?” sorusuna, katılımcıların %87,5‘i Hayır, dağılım yapılmamalı cevabını verirken sadece %12,5’i Evet, dağılım yapılmalı dedi.

ENVANTERLER IŞIĞINDA TALEBİMİZDİR

Orman Mühendisleri olarak, ormancılık çalışma alanlarımızın çeşitli olması ve tecrübe edinmenin, gelir elde etmenin elzem olduğu son dönemlerde, gerek OGM bünyesinde Danışman Mühendis olarak gerekse serbest ormancılık büro veya şirketlerinde yoğun olarak çalışılması sonucunda, meslek mensuplarının genelinin KPSS puanları, diğer mühendislik bölümleriyle mukayese edilemeyecek düzeydedir ve daha düşük olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu nedenledir ki; kulislerde bahse konu edilen, ilanda yer alacak özel ve genel şartlarda 70 ve üzeri puan alanların müracaat edebileceği hususu, meslek kamuoyunun mevcut durumuna hizmet etmeyecek ve talihsiz bir karar olarak yerini alacaktır. Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde, dört yılı aşkın süredir mezun durumda olan ve sektörde tecrübe edinmiş meslek mensuplarının çoğunluğuna yeniden KPSS çalış demenin haklı bir çıkış olarak varlık göstermeyeceğini yinelemek isteriz.

Ve şansını 2022 KPSS ile denemek isteyen yeni mezunların düşünülmesi tabii ki güzel bir tavırdır. Lakin, yıllardır ümitle ve heyecanla atama bekleyen Orman Mühendislerinin neredeyse tamamına yakını, yılında verilen kadroların hala yürürlükte olan puanlarla alınması gerektiğini savunur durumdadır. Temayülün ne ehemmiyetli tavır olduğunu hepimizden iyi bilen karar vericilerden tek istirhamımız; yevmiyeli çalışıp kadro alınan dönem kadar kolay olmayan ve rekabetin yoğun yaşandığı bu zaman diliminde karar alırken meslek erbabının ne düşündüğünü, neler hissettiğini ve neler yaşadığını göz önünde bulundurarak karar verilmesidir.

About

Check Also

Doğu Karadeniz Şubesinde Yenilikçi Çıkış!

Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesini yönetmeye aday yeni bir grup dahil olarak iddialı bir …

Bir yanıt yazın