Dijital Atılıma, OGM de Dahil Olmalı

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda “Dijital Tarım Pazarı“nı hayata geçirmişti. Covid 19 salgını sonrası; istihdamda süreklilik, üretimde kesintisizlik ve ekonomiyi canlı tutma gibi hedeflerle krizi fırsata çevirmek amaçlı planlanan Dijital Pazar ile hem üretici hem de tüketicinin korunması esas alınıp devrim gibi bir girişim sağlanmış oldu.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından da “Hiçbirşey eskisi gibi olmayacak” denmesinin ardından yıllardır beklenen, üreticinin mahsul arzını keyifle yapmasına, tüketicinin de daha makul fiyatlara ulaşmasına hizmet edecek kontrollü satış ağı, aslında, geç kalınmış bir uygulamadır. Fakat, devrim niteliğinde olduğu gerçeğini gölgelememektedir. Hem üreten hem de tüketinin korunacağı, sürekliliğin sağlanacağı ve tarımda işgücüne katılacak yeni bireylerin olacağı bir yaşama topluca hoşbulduk diyelim.

Peki; Ormancılık camiası bu durumun neresinde yer almayı planlıyor?

Malumunuzdur ki; Ormancılık işleri kamu ve özel sektör eliyle, bir bütün olarak işlemektedir. İhaleli ve ihalesiz olarak yapılan bu işlerin, KİK vasıtasıyla yapılanında bir sakınca görülmemekle birlikte ilgili kanunlara uygun şekilde yapılıp denetlenir kılınmaktadır. Fakat, birim fiyatlarla yapılan iş kollarının, ihalesiz yöntemlerle yapılan Dikili satış, Orman Kanunun 17 ve 18. madde konuları, hibeye konu özel ağaçlandırma projeleri vb gibi işlerin, ilgililerin müracaatı ve işi yapanın belirlenmesi adına bir sistem geliştirilmesi, günümüz koşullarında zaruri hale gelmiştir.

Bu zaruret, eşsiz bir çalışma prensibi olan ama uygulamada ne yazık düzene aykırı hareket eden meslektaşların varlığına karşı neler getirir?

  1. İlgili işlerin yaptırılacağı ormancılık büro ve şirketlerini, işi talep eden kişi/kuruluş değil, tesis edilmesini arzu ettiğimiz dijital bir sistem tayin edecek.
  2. İşi almak için, vatandaşın (idarenin/odanın birim fiyatlarından daha aşağı) teklifini kabul etmek yerine, sistemde görülen ücret üzerinden sonuca gidilmesi sağlanacak.
  3. Belirli alanlarda, belirli firmaların egemenliğinden ziyade, kamuda çalışma fırsatı bulamamış meslektaşların, ormancılık büro veya şirket işletmecisi olmaya teşvik edilecek ve de sektörümüzde istihdam sıkıntısının minimuma inmesi sağlanacak.
  4. Covid 19 salgını sonrası, uzun sürecek mesafe anlayışının toplum yaşantısına angaje olması sonrası, vatandaş-büro/şirket işletmecisi-kurum amirlerinin daha nadir aynı ortamda olması sağlanacak.
  5. Dijital Sistem üzerinden yapılan işlerin kaydı ve denetimi daha kolay ve sık yapılabilecek.
  6. Özel ormancılık büro ve şirketleri, eşit iş dağılımı ve gelir olasılığının daha fazla olması sonucu kamuda istihdam edilmek kadar önem kazanacak.

Yukarıda sıraladığımız ihya öngörülerini, muhakkak, Orman Genel Müdürlüğü ve meslek odası yöneticileri de düşünmüşlerdir. Ormancılık ailesinin kamu ayağında yer almayan Orman Mühendisi meslektaşlarınızın bu hususta beklentisi olduğunu ve zaman kaybetmeden hayata geçirilmesini beklediğini belirtir, meslek kamuoyuna saygıyla sunarız.

About

Check Also

Doğu Karadeniz Şubesinde Yenilikçi Çıkış!

Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesini yönetmeye aday yeni bir grup dahil olarak iddialı bir …

Bir yanıt yazın