Trabzon’da Özel Sektör Temsilcisi Röportajı (Celil Mete Zihni Ormancılık)

Kerim YILMAZ: Öncelikle sizi tanıyalım, okuyucularımız bilsinler; Celil Mete Zihni Kimdir? Ne işle Meşguldür?

Celil Mete ZİHNİ: 22 Haziran 1988 Trabzon doğumluyum. KTÜ Orman Fakültesinin Orman Mühendisliği Bölümünden mezunum (2008-2014). Mezun olduktan sonra, kısa bir süre, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Park ve Bahçeler biriminde çalıştım. 2016 yılı Orman Mühendisleri Oda seçimleri sürecinde tanıştığım meslek büyüklerim ve abilerim sayesinde mesleğime yeniden sarıldım ve Özel Sektörde çalışmaya başladım. Danışman Mühendis Olarak 2017-2018-2019 yıllarında, Akçaabat Orman İşletme Şefliğinde işlendirildim. Şimdi ise; şahsıma ait olan Celil Mete ZİHNİ Ormancılık Bürosunu işletmekteyim.

Kerim YILMAZ: Mete bey, Orman Mühendisliği Bölümünü neden tercih ettiniz? Mezun olup sektöre girince neler değişti ve hangi duyguları yaşadınız?

Celil Mete ZİHNİ: Orman Mühendisliği Bölümünü tercih etme nedenim;  teyzem (Nuray Selek) ve eşi (Mithat Selek) Orman Mühendisidir. Onlara karşı olan sevgim ve çalışma ortamlarını görmem, doğa ile iç içe olmaları, beni bu mesleğe yönlendirmiştir.
2014 yılında mezun olup mesleğe özel sektörde başladığımda, ciddi anlamda çok sorun yaşadım. Çünkü; almış olduğum lisans eğitimi, özel sektörde proje yapabilmeme olanak vermiyordu. Örneklemek gerekirse; en basitinden, İzin Dosyasının içerisinde hangi evrakların olacağına dair hiçbir bilgim yoktu. Her şeyi sıfırdan, hatta eksi değerlerden öğrenmek zorunda kaldım.

Kerim YILMAZ: Özel Sektör piyasasının durumunu özetler misin? Genç bir meslektaşımız olarak lokal bazda Trabzon bölgesinde iş payın oluyor mu? Yer tutabiliyor musun? Yine genç bir meslektaşımız olarak emekli olup firma sahibi meslektaşlarla rekabet edebiliyor musunuz?

Celil Mete ZİHNİ: Özel sektörde Orman Mühendisinin, Orman Mühendisinden başka dostu yoktur. Aynı zamanda, Orman Mühendisinin, Orman Mühendisinden başka düşmanı da yoktur. Allah’a şükür, rızkımı kazanıyorum. İlk zamanlarda, daha önceleri kurulmuş firmalar ile rekabet etmek cidden çok zordu. Ama, tecrübe kazandıkça tercih edilen konuma gelmeye başladım, Allah’a şükürler olsun.

Kerim YILMAZ: 2020 Yılı Asgari Ücret Tarifesini İnceleme Fırsatın oldu Mu? Ücretlendirmeler hakkında genel bir yorum alabilir miyiz? Varsa; öneriniz, temenniniz belirtebilir misin?

Celil Mete ZİHNİ: Asgari ücret tarifesini inceledim ve rakamlar gayet mantıklı geldi, bana. Konuya farklılık getirerek şunu ifade etmek istiyorum: Ücret tarifesi olan bir odaya bağlıyız ama hala bu tarifeye inatla uymayan firmaları, kişileri de duyuyoruz. Bu durumlar söz konusu olduğu sürece tarifeye uygun çalışan meslek mensupları piyasada yer bulma aşamasında ciddi sorunlar yaşayacaklardır.

Kerim YILMAZ: Orman Mühendisleri Odasının dününü ve bugününü özetler misin?

Celil Mete ZİHNİ: Lisans öğrenimim süresi boyunca, Orman Mühendisleri Odasının varlığını dahi bilmiyordum. Son sınıfta, yavaş yavaş duymaya başladım ama yine de bilgi eksikliğim çok fazlaydı. Zamanlama olarak oda yönetiminin el değişmeye başladığı süreçte seçimlerde yer alınca net olarak olanı biteni görme şansını kazandım. Hasan Türkyılmaz Bey Oda Genel Başkanımız olduktan sonra, Odamız ulaşılabilir, şeffaf ve çözüm üreten bir yer oldu. Orman Mühendislerinin sorunlarının dinlendiği, çözüm aranan ve mesleği sevdiren, yeniden ümit veren bir sivil toplum kuruluşu oldu.

Kerim YILMAZ: Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesi hakkında, Oda Başkanı Hasan Türkyılmaz çok ciddi ve tepki toplayan bilgi paylaşmıştı: ölülere oy kullandırılması. Bu durumlar ortaya çıktıktan sonra, yıllardır Meslekte Birlik Grubunun yönettiği şube, sence 2020 seçimlerinde el değiştirir mi?

Celil Mete ZİHNİ: 2016 yılından beri, Birliğe Çağrı Grubu ile beraber, seçimlerde elimden gelen desteği veriyorum, yönetim kadrosunda da yer aldım. Çok güzel bir ivme yakaladık, giderek büyüyen bir aile olduk. İçinde bulunduğum atmosferde, inanıyorum ki; o sene bu sene.

Kerim YILMAZ: Orman Genel Müdürlüğümüzün hem işi yapan hem de denetleyen bir kurum olmasını nasıl buluyorsun? Mesela; 16, 17 ve 18. Madde izinlerini veren OGM, denetleyen OGM. Bu konuda söylemek istediklerin nelerdir?

Celil Mete ZİHNİ: İş yükü olarak bu sorumluluk çok fazla. Ama kurumu bir insan olarak düşünürsek; insanın kendi malını işleyen ve kollayan olması aynı anda yük olsa da ileriye dönük kazanç sağlayacaktır.

Kerim YILMAZ: Kent olarak, köklü bir mazisi olan Orman Fakültesine sahipsiniz. Orman Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünecek ve Orman Mühendisliği bölümünden mezun olacak meslektaşlarımıza önerilerin neler?

Celil Mete ZİHNİ: Tercih konusuna gelecek olursak; KTÜ’yü tercih etmeyin desem, vicdanım rahatsız olmaz. Lisans eğitimim boyunca çok fazla bilgi edindim. Özel sektörde, neredeyse bu donanımın %10unu kullanacak yer bulamadım. Tamamen farklı bir boyut, özel sektör. Kamuda kadrolu olarak çalışıyor olsam, zaten eğitim almadan bizleri şeflik koltuğuna oturtmayacaklardı. Demek ki; eğitim sistemiyle kurumun işleyişi arasında uyuşmaz bir durum var. Mezun olacak meslektaşlarım için tek tavsiyem, staj dönemlerini iyi değerlendirsinler, boş vakitlerinde özel firmalara gidip işleyişi öğrenmeye çalışsınlar ki bunların kendilerini geliştirmeleri adına çok faydalı olacağına inanıyorum. Genç arkadaşlara kapım her daim açıktır. Yeter ki; öğrenmek istesinler.

Kerim YILMAZ: Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz, Mete bey. Son olarak eklemek istediğiniz, ifade etmeyi unuttuğunuz bir husus var mı?

Celil Mete ZİHNİ: Son olarak Kerim bey, bu söyleşi için sizlere çok teşekkür ediyorum. Orman Mühendisiyim dediğimde, gururumun okşanmasına etken olan sayın Hasan Türkyılmaz ve Birliğe Çağrı ekibine emekleri için teşekkür ederim.

About Kerim Yılmaz

Check Also

Doğu Karadeniz Şubesinde Yenilikçi Çıkış!

Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesini yönetmeye aday yeni bir grup dahil olarak iddialı bir …

Bir yanıt yazın