TORBA YASA GELİYOR, DANIŞMANLIK HİZMET ALIMLARI KADRO ALACAK MI?

DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İLE ÇALIŞANLARIN KHK GEÇMİŞİ

2017 yılından bugüne gündemi her seçim öncesi meşgul eden konuların başında: Taşerona Kadro Gelecek Mi? hususu var. Peki, olağanüstü dönemde, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile birçok kurum ve kuruluştaki işçi statüsündeki personel çeşitli kadrolara geçirilmişti. Danışmanlık Hizmet Alımı ile çalıştırılan, Danışman Mühendis olarak ifade ettiğimiz personeller ise kapsam dışı bırakılmıştı.

Olağanüstü Hal Kapsamında düzenlenen 696 sayılı KHK’da, Danışman Mühendislerin kapsam dışı bırakılma gerekçesi; “… Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez.” hükmünden kaynaklıydı.

2017 yılının sonlarına doğru, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanımız Hasan Türkyılmaz, X hesabından çeşitli gönderilerle destek vermişti. Bunlardan bazıları:
Hizmet alımı İle çalışan danışman mühendis meslektaşlarımıza kadro almaları konusunda tam destek veriyorum #taşeronormanmühendisi” , “Orman teşkilatlarında toplamda 1500 adeti geçmeyen danışman mühendis meslek mensubumuzun Bakanımız ve Cumhurbaşkanımıza kadro alması meselesinin izahı neticeye ulaşmak için en makul yoldur” şeklindeydi.

TORBA YASA, MART AYININ İLK HAFTASINA KADAR ÇIKARILIP KANUNLAŞACAK

TBMM ile sıkı ilişkileri olan bazı siyasi sinir uçları, net bir şekilde Torba Yasa Taslağının hazır olduğunu ve 1 ya da 8 Mart 2024 tarihinde tatile girmesi planlanan TBMM’nin, tatile girmeden önce bu yasa taslağının kanunlaşacağını, bahse konu torba yasada “Taşerona Kadro” hususunun da olduğunu net bir şekilde ifade etmektedir.

DANIŞMANLIK HİZMET ALIMLARI TORBA YASADAKİ TAŞERON DÜZENLEMESİNE DAHİL Mİ?

Çeşitli sendikalar, sivil toplum kuruluşları, muhalefet erbabı milletvekilleri, siyasi partilerin genel başkanları taşerona kadro verilmesi için hükumete çağrılar yapıyor. Hatta, Yeniden Refah Partisinden bir milletvekili kanun teklifi verdi. Peki, taşeron statüsünde olan danışmanlık hizmet alımları ile binlerce mühendis çalıştıran kurumlarımız adına, Orman Mühendisleri Odası yönetimi bu konu hakkında herhangi bir girişim yaptı mı? Binlerce Danışman Mühendisin beklediği bu soruyu, odamız genel başkanı ve yönetim kurulu üyelerine iletmiş olalım.

Girişimlerimiz sonucu, edindiğimiz bilgilere göre; 696 s KHK ile kapsam dışı bırakılan tüm gruplar kadrosuna kavuşacak. Özellikle, Danışmanlık Hizmet Alımı ile çalışan Mühendisler bu düzenlemede yer alacak mı? sorularımız karşısında, yaptığımız araştırmalar sonucu torba yasadaki taşeronla ilgili düzenlemede danışmanlık hizmet alımlarının da ifade edildiği belirtildi. Bu teyidi, Orman Mühendislerinin çıkarları için mücadele etme misyonunu üstlenen Orman Mühendisleri Odasından duymak ve güvenle beklenmesini dilerdik.

DANIŞMAN MÜHENDİSLER BELİRLİ BİR STATÜYE KAVUŞSA, KURUMDA NE YAPILABİLİR?

Dünyanın, üreterek varlık gösterilebilecek bir alem haline gelmesiyle birlikte, ülkeler, katma değeri yüksek olan ürünlere yönelmek zorunda kalmaktadır. Bu vesileyle, oduna dayalı üretimin yanında, odun hammaddesi dışındaki yüksek getirisi olan ve biyoçeşitliliği tüm avrupa ile yarışır pozisyonda olan ülkemizde, orman içindeki diğer ürünleri, kontrol altında tutulabilecek alanlarda, planlı üretim yaparak değerlendirmek gerekmektedir.

Kısaca, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde, her işletme müdürlüğünde kurulacak Ekosistem Hizmetleri Şeflikleri ile ülkemiz iç pazarını ve dış pazarı besleyecek tıbbi ve aromatik ürünler, planlı bir şekilde ürettirilebilir, işleme tesisleri de kurularak pazarlanarak gayri safi milli hasılaya ciddi katkılar sağlanabilir.

About Orman Muhendisi

Check Also

Orman Mühendisleri Odasından “Mesul Müdürlük” Girişimi

Orman Mühendisleri Fikir Topluluğu sitemiz üzerinden 18.09.2023 tarihinde “SERBEST ÇALIŞAN ORMAN MÜHENDİSLERİ İÇİN ÖNÜ AÇILMASI …

Bir yanıt yazın