SERBEST ÇALIŞAN ORMAN MÜHENDİSLERİNİN ÇÖZÜMSÜZLÜK TEPKİSİ!

Son yıllarda, çeşitli etkenlere bağlı olarak yaşanan olumsuzlukların derinden etkilediği sektörlerin başında belki de Ormancılık Özel Sektörünün olduğu öngörülüyor. Ankara’dan bakınca nasıl görülüyor bilinmez ama Anadolu coğrafyasında emek vererek yer tutmuş serbest çalışanlar bu konudan aşırı rahatsızlık duyuyor. Son yıllarda, “Ne yapacağız?” kaygısının derinden hissedildiğinin çokça artmış olduğunu ifade etmek elzem duruma gelmiştir.

            Ülkemizin çeşitli bölgelerinde iş yapan Ormancılık Özel Sektörünün Serbest Çalışan Büro/Şirket temsilcileri, Orman Mühendisleri Odasının, büro/şirket ve üye sayısının artmasıyla övünülmesinin iyiye gitme alameti olarak görülmemesi kanaatindedir. Son dönemde bazı Ormancılık faaliyetlerinin, özel sektör tarafından yapımının azalması, yapılan işlerin odamız tarafından fiyatlandırılmasının piyasa koşullarını yansıtmaması asli sorun olarak karşımızda durmaktadır. Ve bu sorunların, ormancılık meslek ve meslektaş haysiyetini yukarılara taşıması görevini üstlenen Orman Mühendisleri Odası tarafından görülmemesi, ele alınmaması, çözüme kavuşturma gayretinde olunmaması, kamu harici işgücüne katılan Orman Mühendislerini endişeye sürüklemektedir.

            Orman Mühendislerinin bütününün çıkarlarına hizmet etmesi için yetkiye şayan görülen Birliğe Çağrı Grubu ve Başkan Türkyılmaz, son seçim dönemi sonrası kamu mühendislerinin maaşlarını tartışmaktan öteye geçen bir tavır sergileyememiştir. Serbest Meslek Mensuplarının arasında oluşan bu endişe girdabına Odamız iradesinin sessiz kalması; hoşnutsuzluk, hatta kızgınlık boyutunda tepkiyle karşılanıyor.

            Ormancılık faaliyetlerinin çeşitli ve yoğun olduğu dönemlerde, yönelime göre yanında personel çalıştıran büro/şirket temsilcisi meslektaşlar,  iş çeşitliliğinin ve özel sektöre yaptırılan işlerin azalmasından dolayı küçülmeye gitmek zorunda kalarak işten çıkarma yordamına başvurduğunu ifade etmek isteriz. Şöyle ki; Orman Mühendisleri Odasının Birliğe Çağrı grubunun yönetimi devraldığı ilk dönemlerde Mesçereden Çıkarılacak Ağaçların Belirlenmesi ve Kayıt Altına Alınması, Ulusal Orman Envanteri Uzmanlığı, Tapulu Kesim işleri gibi bazı alanlarda iş kalemi artırılmaya çalışılmıştır. Ve bu, Serbest Meslek Mensupları tarafından büyük bir başarı olarak görülmüş ve de takdirle karşılanmıştı. Fakat, gelinen süreçte; bazı iş kollarının yapımına set çekilmiş, bazılarının yapımı (birim fiyat kaynaklı) karlılık oluşturmamakta, bazı iş kollarının da ülke genelinde yapımı tamamlanmıştır (Orman Yol Ağı Planlayıcılığı). Ve Ormancılık Özel Sektörü, çalışan/çalışmayan bir sürü sertifikalı Mühendis kaynamaktadır. Bu bilgilere ulaşmak çok da zor değil; bölgesel olarak serbest çalışan faaliyetlerini izleme, kayıt altına alma, belirli periyotlarla istişare etme, sorunları tespit etme, lokal olarak çözüme bağlama, genel merkeze bilgi aktarma gibi eğilimlere Odamız Şube yönetimleri tarafından müracaat edilmeliydi. Günümüzde serbest çalışanlar; sadece seçim dönemi bir telefonla hatırlanmanın gerçekliliğiyle yüzgöz oluyorlar.

            Sonuç olarak; Serbest Çalışan Orman Mühendislerinin, Odanın son zamanlardaki suskunluk, girişimsizlik, çözümsüzlük gibi sırt dönüşlerinden aşırı memnuniyetsizlik duyduğunu ifade edelim. Ormancılık özel sektörünün dünü, bugünü ve yarını acilen masaya yatırılıp adil bir şekilde dizayn edilmelidir.

Bir yanıt yazın