Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Mobil Cihazlar İçin CarryMap

3 Gönderiler
2 Üyeler
0 Likes
2,397 Görüntüleme
Halit Önol
(@halonol)
Gönderiler: 14
Active Member Admin
Konu başlatıcı
 

Mobil cihazlar için geliştirilmiş CBS uygulamalarından biri olan CarryMap  uygulaması sade arayüzüyle öğrenilmesi kolay olan, nokta, çizgi ve alan olarak vektörel katmanlar oluşturulup düzenlenmesine imkan veren bir uygulamadır. Mobil versiyonu ücretsiz olan bu uygulama ile çevrimiçi veya çevrimdışı uydu görüntüleri görüntülenebilmektedir. Yalnızca kendine özgü .cmf2 dosyalarını üretmek için ArcGIS eklentisi olan CarryMap Builder eklentisi ücretli olup süre sınırlı deneme sürümü bulunmaktadır.

CarryMap uygulamasının genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

  1. Uygulama içerisinde vektörel olan nokta, çizgi ve alan katmanları oluşturulup düzenlenebilmektedir.
  2. Vektörel tabakaların öznitelik tablosuna yeni alanlar eklenebilmekte ve veri girişi yapılabilmektedir.
  3. Vektörel tabakalar geopackage, kml veya shapfile dosya formatlarında paylaşılabilmektedir.
  4. Dış ortamda oluşturulmuş vektörel tabakalar kml veya geopackage formatında program içerisine öznitelik tablolarıyla birlikte aktarılabilmektedir.
  5. Oluşturulmuş veya aktarılmış olan vektörel tabakalarda semboloji ve etiketlendirme işlemleri yapılabilmekte olup ayrıca öznitelik alanlarına göre kategorili semboloji de yapılabilmektedir.
  6. Program içerisinde gelen çevrimiçi haritalar açılabilmekte olup bu haritalar önbelleğe alınarak çevrimdışı olarak da görüntülenebilmektedir.
  7. CarryMap Builder eklentisi ile ArcGIS programında hazırlanmış olan haritalar görüntüsü ve tabaka yapısı bozulmadan cmf2 uzantılı dosyalara dönüştürülebilmekte ve mobil CarryMap uygulamasında görüntülenebilmektedir. Uygulma üzerinde bu dosyaların tabaka görünürlükleri ayarlanabilmektedir.
  8. Alan ve uzunluk ölçümleri yapılabilmektedir.
  9. GPS yardımıyla gidilen güzergahlar kaydedilebilmekte, hedef nokta seçilip noktanın yönü ve mesafesi öğrenilebilmektedir.
  10. Vektörel tabakalara cihazın medya dosyaları link olarak atılabilmekte ve ayrıca nokta tabakalarında  cihaz içerisindeki resim dosyaları sembol olarak kullanılabilmektedir.

İlgili videolar;

 
Gönderildi : 10/01/2020 4:21 am
(@herseyibilenadam)
Gönderiler: 1
New Member
 

Basemapteki world imagery haritasını güncellemenin bir yolu var mı? Ya da herhangi bir uydu görüntüsünü altlık olarak kullanmanın ?

 
Gönderildi : 10/01/2020 5:40 pm
Halit Önol
(@halonol)
Gönderiler: 14
Active Member Admin
Konu başlatıcı
 

@herseyibilenadam

Add Basemap e tıkladıktan sonra sağ üstte + butonuna tıkladıktan sonra açılan pencereden Services sekmesinden sağ alttaki + butonuna tıklayarak kendimiz servis ekleyebiliriz ama deneme yanılma gerekebilir. Bunun dışında ArcGIS eklentisi olan CarryMap Builder eklentisi ile Arcgis üzerinde açtığınız raster uydu dosyalarını cmf2 uzantılı dosyaya kaydederek CarryMap uygulamasında görüntüleyebilirsiniz.  

Basemap örneği olarak servis tipini wms seçip url adresine 

https://tucbs-public-api.csb.gov.tr/trk_srtm_wms?request=GetCapabilities&service=WMS

linkini yazarsanız türkiye srtm haritasını (dem) eklemiş olursunuz Servis Adına istediğiniz adı verebilirsiniz. 

Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Coğrafi Veri Servis Havuzu servis url lerine 

https://tucbs-public-api.csb.gov.tr/cografiveriservishavuzu

linkinden ulaşabilir bu linkten <servisurl> </servisurl> etiketleri arasında kalan url adreslerini wms servisi olarak ekleyebilirsiniz. 

 
Bu ileti 4 yıl önce 4 defa tarafından Halit Önol tarihinde düzenlendi
 
Gönderildi : 10/01/2020 8:08 pm
Paylaş: