Forum

OGM Damga Çeşitleri...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

OGM Damga Çeşitleri ve Kullanım Alanları

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Likes
9,217 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
New Member
Konu başlatıcı
 

Orman Genel Müdürlüğü'nün Damga Yönetmeliğine göre;

Dikili Ağaç Damgası; Ağaç kesildiğinde damga dip kütükte kalacak şekilde, alınmasına karar verilen göğüs hizasındaki çapları 20 cm ve üzerindeki ağaçlarda toprak seviyesine en yakın bir yerinde açılacak aynaya, çapları 8–20 cm deki ağaçlarda aynaya veya kesim yüzeyine uygulanır. Tıraşlama, boşaltma kesimi yapılacak alanlar ile tamamen boşaltılacak yanan orman sahalarında sadece sınırdaki ağaçlar damgalanarak sahanın sınırları belirlenir ve bu sınır içinde kalan ağaçlar damgalanmaz. Bir Orman İşletme Şefliği sınırları içinde birden çok damganın kullanılması gerektiğinde, damgalar ayrı ayrı bölme veya bölmeciklerde (işlem ünitesi) kullanılır. Damgalamada kullanılan boya rengi siyahtır.

Devrik Ağaç Damgası; ormanlarda herhangi bir tabii sebeple devrilmiş ve alınması gereken kırılmış ağaçların dip kütüklerine uygulanır ve ayrıca 6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32, 33 üncü maddelerine göre Zati ve Müşterek İhtiyaçlar ile felaketzede ve göçmen ihtiyaçları olarak verilen yapacak emvalin her iki başına sık ve çapraz bir şekilde uygulanır. Devrik ağaç damgalamada boya rengi siyahtır. Zati ihtiyaçta boya rengi kırmızıdır.

Usulsüz ve Nizamsız Kesimlere ve Ürünlerine Ait Damga; Ormanlarda usulsüz kesim yapıldığı tespit edildiğinde; Orman İşletme Şefi veya görevlendireceği bir teknik eleman Başkanlığında, usulsüz kesimin yapıldığı yere ait Toplu Koruma veya Bölüm Koruma Merkezi Muhafaza Memurlarından en az bir ve gerektiğinde komşu Koruma Ekip Merkezi Muhafaza Memurlarından en az bir olmak üzere bir ekip oluşturulur. Bu ekip tarafından, usulsüz kesilen ağaçların kökleri, kesim yüzeyine veya toprak yüzeyine yakın bir yerden açılacak ayna üzerine numara konarak, usulsüz kesim damgası ile damgalanır ve usulsüz kesilen ağaçlara ilişkin bir tespit tutanağı tanzim olunur. Bu tutanak, Toplu Koruma veya Bölüm Koruma sicili için esas tutulur ve bir nüshası İşletme Şefliğinde özel dosyasında saklanır. Ayrıca usulsüzlüğe sebebiyet verenler hakkında soruşturma açılır. Bu damga, usulsüz kesimler sonucu olarak orman içinde veya herhangi bir yerde tespit edilen mamul veya gayri mamul emval ile kaçak olarak nakledilirken yakalanıp yedi emin veya orman deposuna teslim edilen mamul veya gayri mamul emvalin her iki başına uygulanır. Damgalamada kullanılan boya rengi kırmızıdır.

Mamul Damga; Her nevi metreküple ölçülen emvalin, tek tarafına istif yerlerine taşınmadan önce uygulanır. Dikili satışlar sonucu elde edilen emval kesim bölmesinde, diğer emval satış istif yerlerinde nakilden önce emvalin her iki başına çapraz olarak uygulanır. Damgalamada kullanılan boyanın rengi siyahtır.

 
Gönderildi : 05/01/2020 2:12 am
Paylaş: